Kamu Çalışanlarına Ek Zam Protokolü İmzalandı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile uyumlu olarak TÜRK-İŞ ile HAK-İŞ ile Türkiye Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) arasında “Kamu Toplu İş Sözleşmesi Ek Çerçeve Sözleşmesi Protokolü” imzalandı. Buna göre 700 bin kamu personeline ek zam yapılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Çalışanlarımıza eşitliğin sağlanması amacıyla enflasyon ve ücret artışlarının toplamından oluşan oranın yüzde 32,57 olarak uygulanmasını içeren Kamu Toplu İş Sözleşmesi Ek Çerçeve Sözleşmesi Protokolünü imzaladık. yüzde.”
2023-2024 dönemini kapsayan Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Sözleşmesi Protokolü kapsamında, konfederasyonlardan gelen takvim nedeniyle yeni ek protokol ihtiyacı talebine yanıt olarak ‘Kamu Toplu İş Sözleşmesi Ek Çerçeve Sözleşmesi Protokolü’ imzalandı. Toplu iş sözleşmelerinde fiyat transferlerindeki farklılıklar. Ek protokol toplantısı; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, HAK-İŞ Konfederasyon Başkanı Mahmut Arslan, TÜHİS Genel Sekreteri Adnan Çiçek katıldı. Ek protokole göre; 700 bin kamu çalışanına ek zam verilecek.
Bakanlıkta düzenlenen törende konuşan Bakan Işıkhan, 9 Mayıs 2023 tarihinde 2023-2024 dönemini kapsayan Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Zaptı Protokolünün imzalandığını hatırlatarak, “Bu kapsamda işçilerimizin aylık brüt ücretlerini artırdık. Ayrıca bu 15 bin liranın üzerine; 2023 yılının ilk altı ayında sosyal yardım payı dahil yüzde 45 zam yapıldı, diğer kalemlerde iyileştirmeler yapıldı. Bu dönemde işçi konfederasyonlarımız ve sendikalarımızın tam mutabakatı ile toplu iş sözleşmesi imzaladık.”
“KONFEDERASYONLARIMIZ TARAFINDAN EK PROTOKOL İHTİYACI TALEBİ BİZE GÖNDERİLDİ”
Toplu iş sözleşmesi fiyat transferlerine ilişkin takvim farklılıkları nedeniyle konfederasyonların yeni bir ek protokole ihtiyaç duyulduğu yönündeki talebini kendilerine ilettiklerini belirten Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Toplu iş sözleşmelerinde başlangıç tarihleri, alınacak ücretin ve enflasyon farkının belirlenmesinde önemli bir faktördür. Yılın belirli aylarında enflasyon oranlarının farklılık göstermesi, enflasyon hesaplaması nedeniyle kamu çalışanlarının farklı fiyat artışları almasına neden olmaktadır. Bu nedenle kamu çalışanlarının Ocak ayında aldıkları fiyat artışları yürürlüğe girmeyecek.” “Kamu çalışanlarını farklı tarihsel dönemlerle eşitleme kararı aldık.”
“ŞARTLARI HENÜZ YAKLAŞMAYAN KAMU ÇALIŞANLARIMIZIN 2024 OCAK AYINDAKİ ARTIŞTAN TOPLU SÖZLEŞME DÖNEMİ BOYUNCA YARARLANMALARINI SAĞLIYORUZ”
Bakan Işıkhan, bu ek protokolün işçi konfederasyonlarıyla yaklaşık 1 aydır yürütülen çalışmalar sonucunda ortaya çıktığına dikkat çekerek, “Bu vesileyle henüz süreleri dolmamış olan kamu çalışanlarımızın da faydalanmasını sağlıyoruz. Toplu sözleşme dönemleri içerisinde ise Ocak 2024’te yapılan artış.Öte yandan, yeni dönemde “Toplu iş sözleşmelerinde yeniden böyle bir farklılığın yaşanmaması amacıyla, farklı toplu iş sözleşmelerinin yürürlük tarihlerinin ek bir protokolle değiştirilmesi kararlaştırıldı. Bir sonraki kamu çalışanlarının toplu iş sözleşmesi döneminde sözleşmeler 1 Ocak 2025’te başlayacak” dedi.
Bakan Işıkhan, X hesabındaki kamu çalışanlarına yönelik ek zam protokolünü de bu akşam duyurdu. Işıkhan’ın açıklaması şöyle:
“TOPLAM ENFLASYON VE ÜCRET ARTIŞININ YÜZDE 32,57 OLARAK UYGULANMASINI İÇEREN KAMU TOPLU SÖZLEŞMELERİ EK ÇERÇEVE SÖZLEŞME PROTOKOLÜNÜ İMZALADIK”
“Enflasyon kaynaklı fiyat artışlarından kaynaklanan durumun geçerlilik süreleriyle çözümlenmesi amacıyla TÜRK-İŞ Genel Başkanı Sayın Ergün Atalay, HAK-İŞ Konfederasyon Başkanı Sayın Mahmut Arslan ve TÜHİS Genel Sekreteri Sayın Adnan Çiçek ile bir araya geldik. Toplu iş sözleşmeleri farklı aylarda başlayacak.Kamu “Personelimize eşitliği sağlamak amacıyla enflasyon ve fiyat artışlarının toplamından oluşan oranın yüzde 32,57 olarak uygulanmasını içeren Kamu Toplu İş Sözleşmesi Ek Çerçeve Sözleşmesi Protokolünü imzaladık. yüzde.”